Skip to main content

Zo helpen we mensen met hun volgende carrièrestap

Mensen met een uitkering een carrièreswitch aanbieden: dat is wat we doen met dit social-returnprogramma. We bieden hen een verkort opleidingstraject aan, waarbij ze in vier maanden tijd worden omgeschoold tot beveiliger. Inmiddels is de eerste lichting afgestudeerd en zijn de eerste reacties positief. ‘Het is mooi om te zien dat mensen goed landen in een vakgebied waar ze zelf niet meteen aan dachten’, zegt Janny Polling, opleidingscoördinator bij G4S.
Illustratie klas

‘De naam zegt het al: met social return wil G4S iets teruggeven aan de maatschappij. Twee keer per jaar organiseren we een wervingstraject waarin we ons uitsluitend richten op mensen met een uitkering. Of dat nu een werkloosheidsuitkering of bijstandsuitkering is: iedereen is welkom. Onze collega’s Janny Polling en Jan Pelk zijn praktijkbegeleiders van het project.

‘We werven mensen die uit allerlei sectoren komen. Een groot deel van de eerste lichting had een facilitaire achtergrond, maar er waren ook deelnemers uit de horeca en een ex-politiemedewerker. Ze hebben allemaal één ding gemeen: beveiliging is iets waar ze vaak zelf nog nooit aan gedacht hadden’, vertelt Janny. Om de juiste mensen te werven, werken Janny en Jan samen met het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). Zij doen een voorselectie en dragen kandidaten aan waarvan zij denken dat ze bij de vacature passen.

Janny: ‘Eerst vindt er een telefonisch intakegesprek plaats met onze partner Implacement Services. Daarna wordt een sollicitatiegesprek gepland, waarbij ik samen met Jan rond de tafel ga zitten met alle betrokken partijen. Daarbij letten we op een aantal zaken: hoe iemand denkt om te gaan met agressie, of iemand stevig in zijn of haar schoenen staat en realiseert waar hij of zij aan begint. Het is een kort, maar niet te onderschatten traject.’

Compact traject

Normaal duurt de opleiding één jaar. Tijdens het social return-traject wordt de theorie compact aangeboden, zodat deelnemers na vier maanden kunnen afstuderen. “Onze beveiligers in spe gaan twee dagen per week naar school. De theorievakken worden in blokken aangeboden. Dat wil zeggen dat na bijvoorbeeld twee weken les meteen een examen wordt afgenomen. Deze lopen parallel met generieke vakken, zoals Nederlands, rekenen en Mens & Maatschappij”, vertelt Janny. Daarnaast lopen ze ook nog drie dagen per week stage, waarbij ze meelopen met een gediplomeerd beveiliger.

Naast de verplichte vakken en stage volgen de deelnemers ook twee extra vakken. ‘Een daarvan is Arbo. De deelnemers maken voor dat vak een arbo-technische opdracht op hun stageplaats: wat is er in orde, wat kan beter en hoe zou ik de klant adviseren?’ Het tweede extra vak is de BHV-cursus, die alle deelnemers bij aanvang van de opleiding moeten afleggen.

Het geeft enorm veel voldoening om mensen aan de volgende stap in hun carrière te helpen.

Janny Polling, Opleidingscoördinator bij G4S

Buddy’s

Op basis van hun kwaliteiten krijgen de deelnemers een stageplek aangeboden. Op de meeste plekken werkt G4S met buddy’s; ervaren collega’s die het leuk vinden om iemand te begeleiden. Janny: ‘Zij nemen ons heel wat werk uit handen. De buddy’s doen praktijkbegeleiding, waarmee ze de deelnemers echt wegwijs maken in het vak.’ Niet alleen de stage-uren zijn belangrijk, ook de oefeningen die ze daar uitvoeren voor hun praktijkwerkboek zijn van belang. ‘Aan de hand daarvan kunnen we echt zien of iemand het vak goed beheerst. Dat is echt hun ticket tot het praktijkexamen.’

Om ervoor te zorgen dat het praktijkwerkboek naar behoren wordt ingevuld, kunnen de kandidaten bij Janny en Jan terecht. ‘We gaan op de werkplek langs, overleggen met hun buddy’s en gaan mee op bijvoorbeeld de openingsronde.’

Voldoening

Inmiddels is er een eerste lichting afgestudeerd waarvan het overgrote deel is ingestroomd in het team waar ze stage hebben gelopen. ‘Zo zijn er mensen aan de slag bij E&Y, Heineken en de Gemeente Amsterdam. Iemand die me enorm is bijgebleven is een dame die hiervoor in de retail werkte. Zij heeft het nu zó naar haar zin in de beveiliging. Dat is het allerleukste om te zien. Het geeft me enorm veel voldoening om mensen aan de volgende stap in hun carrière te helpen.’ Onlangs is de tweede lichting gestart.

Geslaagd!

Het doel van dit initiatief is om werkzoekenden, bijvoorbeeld mensen die in de WW of bijstand zitten, om te scholen en toe te leiden naar een baan. De samenwerkende partijen hebben hiervoor een speciaal onderwijsprogramma geschreven. De gemeente Amsterdam & WSP, Implacement Services, ROC TOP en G4S zijn heel erg tevreden over het eerste traject en zijn inmiddels gestart met een tweede groep.

De deelnemers van de eerste groep zijn sinds 1 oktober 2021 als gediplomeerd beveiliger aan het werk bij G4S. Alle partijen kijken terug op een heel geslaagd traject samen. Gezamenlijk is een programma neergezet waarin iedereen met passie en plezier samenwerkt. Alle deelnemers en partners zijn terecht trots en blij.
 

Dit artikel is verschenen in het G4S Cares magazine.
Bekijk hier het hele magazine.
 

G4S deelnemers omscholingstraject gemeente Amsterdam
^